Meest gestelde vragen

Wij hebben onze meest gestelde vragen gebundeld op deze pagina. U vindt hier antwoorden op vragen zoals: Waarom beslaan onze ramen? Wat kost een kunststof kozijn en zijn kunststof kozijnen brandwerend? Mocht u vraag hier niet tussen staan dan zouden we u willen vragen om contact met ons op te nemen. 

Wat is Holland 100?

Het Holland 100 kozijnsysteem is in 1988 door Europrovyl ontwikkeld en op de markt gebracht. Europrovyl heeft daarmee de brug geslagen vanuit het vlakke kunststof profielsysteem vanuit de beginjaren naar een verdiept profielsysteem die qua vorm en afmeting meer op het houten kozijn ging lijken. Het Holland 100 systeem kenmerkte zich door de verdiepte uitvoering van 100mm en is tot ca. 2006 een begrip in de bouw gebleven. Vanaf 2006 is het Holland 100 systeem vervangen door een nieuw profielsysteem K-Vision Trend, waarbij de vorm en verhoudingen van het Holland 100 systeem behouden zijn.

Wat zijn de kleurmogelijkheden van kunststof kozijnen?

K-Vision kunststof profielen zijn in de basis uitvoerbaar in de kleuren RAL 9016 en RAL 9001. Naast deze twee basis profielkleuren bestaat er een breed assortiment foliekleuren. Deze UV-bestendige (structuur)folie is zowel verkrijgbaar in generfde kleuren als gladde of matte kleuren. Voor het meest actuele assortiment kleurmogelijkheden kunt u klikken op deze link

Wat voor types glas zijn er?

Glas is verkrijgbaar in vele soorten en maten. De meest gangbare variant is het zogenaamde HR++ glas. Deze beglazing wordt geïsoleerd uitgevoerd middels aan argon gasvulling tussen de twee glasbladen. Daarnaast is er ook drielaags glas, het HR+++ beschikbaar, waarbij de isolerende werking beter is dan het HR++. Naast deze standaard isolerende beglazing bestaan er vele varianten als geluidwerende beglazing, zonwerende beglazing, brandwerende beglazing, figuurglas, letselwerende beglazing enzovoorts.

Hoe onderhoud ik kunststof kozijnen?

Wij hebben een handleiding ontwikkeld over het onderhoud van kunststof kozijnen. 

Download Onderhoudshandleiding Europrovyl.pdf

 

Welke ventilatieroosters worden toegepast?

Het meest toegepaste ventilatierooster is het zogenaamde zelfregulerende (ZR) rooster. Dit roosters is voorzien van een zelfregelende klep. Deze klep werkt mechanisch en zorgt voor een gelijkblijvend ventilatievolume bij verschillende windsnelheden. Deze zelfregelende klep zorgt ervoor dat bewoners meer comfort en minder hinderlijke tocht ervaren. Bij locaties waarbij hogere geluidsniveaus optreden zoals nabij een spoorlijn, een vliegveld of een drukke snelweg, zullen geluidwerende ventilatieroosters moeten worden toegepast. Deze geluidwerende ventilatieroosters worden ook wel suskasten genoemd en worden toegepast binnen een breder pakket aan maatregelen om de geluidshinder in uw woning te beperken.

Waarom beslaan onze ramen?

U heeft thuis dubbel glas in de kozijnen en u heeft ’s ochtends condens op de ramen opgemerkt. “Waarom beslaan onze ramen,” vraagt u? Laten we u alvast geruststellen, heel vaak heeft het niets met de kwaliteit van de kozijnen zelf te maken.

Laten we eerst en vooral een onderscheid maken tussen condensatie aan de buitenkant of aan de binnenkant van de kozijnen. Condens aan de buitenkant van de kozijnen kan esthetisch wat minder aangenaam zijn, maar in werkelijkheid is het een teken dat uw kozijnen uitstekend isoleren. De buitenste glasplaat wordt namelijk niet opgewarmd door de warmte van binnen, wat dus ook betekent dat de warmteverliezen naar buiten toe gering zijn. De koude en vochtige lucht van buiten beslaat het glas bij de eerste zonnestralen, maar verdwijnt weer van zodra de buitenste glasplaat mee opgewarmd is.

Heeft u condensatie aan de binnenkant van de kozijnen, dan is dit in de meeste gevallen te wijten aan te weinig ventilatie. Tijdens onze dagelijkse activiteiten produceren wij een hoop vocht, door bijvoorbeeld alleen al uit te ademen. De luchtvochtigheid in de woning stijgt en de ramen beslaan. Goed ventileren is dan ook de boodschap! Zet gerust alle ramen en kozijnen wijd open als u ventileert. Zo is een vochtigheidsniveau tussen 40 en 60 % ideaal. Minder dan dit is weer niet goed, omdat dit andere klachten met zich meebrengt: bij droge lucht kan u last krijgen van uw ademhaling, prikkende ogen, droge hoest, enz.

Ventileert u thuis meer dan voldoende? Is de luchtvochtigheid normaal, maar heeft u nog steeds condensatie aan de binnenzijde van uw kozijnen? Als de condens zich slechts op één raam voordoet, dan heeft u hoogstwaarschijnlijk een kozijn dat aan vervanging toe is. Door ouderdom of een slechte plaatsing kan het gas tussen de glasplaten ontsnappen, waardoor het isolerende effect verloren gaat. De condensatie ontstaat dan door de koude temperaturen buiten, die meer invloed hebben op beide glasplaten.

Condensvorming tussen de glasplaten, dus binnenin de beglazing betekent dat het raam lek is. Er zit in dit geval niets anders op dan het stuk glas te vervangen door een nieuw stuk glas.

Wat zijn de garanties op kunststof kozijnen?
Hang – en sluitwerk:         1 jaar 
Sandwichpanelen, sierpanelen, sierbeslag:  conform garantievoorwaarden fabrikant
Ventilatieroosters en suskasten: 1 jaar
Isolatieglas (conform garantievoorwaarden fabrikant):  10 jaar
Fabricage kunststof kozijnen en draaiende delen:  10 jaar

Hoe lang gaan kozijnen mee (duurzaamheidsrapport)?

Op het gebied van technische conditie en functionaliteit wordt de levensduur van kunststof kozijnen geschat op ca. 50 jaar.

Wat kost een kunststof kozijn?

Omdat kunststof kozijnen in vele variante leverbaar zijn en vele factoren de uiteindelijke prijsstelling bepalen is het verstandig om een offerte op maat op te vragen voor uw specifieke project. U kunt hiervoor contact opnemen met Europrovyl, wij staan graag voor u klaar om u te voorzien van een goed advies.

Heeft u een kras in uw beglazing?

Voor de productie van vlakglas gelden Europese productnormen. In deze productnormen staan bijvoorbeeld de toleranties van visuele fouten in het product zoals krassen en haarkrassen. Productnormen worden in de praktijk ook gebruikt voor het beoordelen van glas bij de oplevering van een woning. De meest voorkomende situatie betreft het beoordelen van krassen in isolatieglas aan de buitenzijde van het glas. De NEN-EN 1279 is de productnorm voor isolerend dubbelglas. Deze norm verwijst voor de visuele kwaliteit van het glas naar de afzonderlijke productnormen van de gebruikte glassoort in het isolerend dubbelglas. De meest voorkomende glassoorten in isolerend dubbelglas zijn:

Floatglas NEN-EN 572 Basisproducten van natronkalkglas  - Deel 8
Gecoat glas NEN-EN 1096 Gecoat glas - Deel 1
Gelaagd glas NEN-EN-ISO 12543 Gelaagd glas en gelaagd veiligheidsglas - Deel 6

Helaas zijn de toleranties en beoordelingsmethoden van bovenstaande normen niet gelijk.
De belangrijkste uitgangspunten bij het beoordelen zijn de volgende:

- beoordeel altijd bij bewolkt weer (diffuus daglicht);
- beoordeel zoveel mogelijk van buiten naar binnen kijken (mat zwart / grijze achtergrond);
- het midden van de ruit is op ooghoogte van de observator;
- minimale afstand tussen de te beoordelen ruit en de observator is minimaal 2 meter:
- bij gecoat glas is de afstand tussen de te beoordelen ruit en de observator 3 meter;

(de observator mag onder een hoek (ten opzichte van de denkbeeldige horizontale lijn tussen het midden van de ruit en de observator in) + en - 30 graden zich bewegen; hierbij is het van belang dat de ruit niet meer dan 20 seconden wordt geobserveerd).

Zijn kunststof kozijnen brandwerend?

In 2006 heeft Profine Nederland, onze profielleverancier, het brandwerende kozijn geïntroduceerd. De kozijnen zijn door Efectis beproefd en hebben geresulteerd in een reeks kozijnen die succesvol zijn getest. Voor meer informatie omtrent de exacte mogelijkheden in uitvoering kunt u het beste advies inwinnen bij Europrovyl BV.

Is Europrovyl FSC® gecertificeerd?

Europrovyl is sinds januari 2015 FSC® gecertificeerd onder registratienummer FSC-C132191 en certificaatnummer CU-COC-834441.

Welke hor moet ik toepassen in kunststof kozijnen?

Voor het toepassen van raamhorren in draaikiepramen kunt u kiezen uit twee systemen. De zogenaamde inzethor en de klemhor. De inzethor wordt middels een aluminium profiel van binnenuit tussen het raam en de rubberen afdichting geplaatst. De klemhor wordt van buitenaf naar binnen getrokken en klemt door middel van een aantal metalen lipjes achter de rubberen afdichting.

Let op: bij het plaatsen van horren waar een ventilatierooster in het raam is gesitueerd, kunt u hierbij problemen ondervinden. Laat u hier goed in adviseren.