Historie

Historie

De geschiedenis van Europrovyl gaat terug naar 1970. In dat jaar startte het bedrijf Bouwindustrie Haitsma N.V. (nu Haitsma Beton) officieel met het assembleren van kunststof kozijnen. Dit gebeurde op bedrijventerrein Blauwverlaat aan het Prinses Margrietkanaal tussen Augustinusga en Buitenpost. De gevelelementen werden door ongeveer twintig medewerkers geproduceerd. Het bedrijf was al snel marktleider in Nederland.

Innovatie

Grote bloei kende ons bedrijf in de jaren 80 van de vorige eeuw met omvangrijke renovatieprojecten. Inmiddels was de fabriek volledig overgeschakeld op de productie van kunststof gevelelementen. Innovatie werd een pijler van Europrovyl. Zo is onder andere het gepatenteerde verdiept profiel en het ‘authentiek kozijn’ - het schuifraamkozijn - in Augustinusga ontwikkeld. In 2005 was Europrovyl het eerste bedrijf in kunststof kozijnen dat met de zogenaamde houtlook-verbinding kwam.

Marktvraag

Een groot deel van de 150 personeelsleden is al jaren bij ons in dienst. De medewerkers zijn loyaal aan Europrovyl.  Per 1 januari 2017 zijn we in de fabriek overgegaan op een tweeploegendienst om aan de groeiende marktvraag te kunnen voldoen. De forse groei in omzet is grotendeels te danken aan de nauwe samenwerking met ketenpartners. Aannemers als Heijmans, Van Wijnen, Thunnissen Bouw, Bouwbedrijf Lont  en nog vele andere partners betrekken ons al heel vroeg in het bouwproces, zodat we onderlinge verwachtingen goed kunnen afstemmen. De structurele samenwerking betekent winst voor alle partijen.

Nieuwe fabriek in Leeuwarden

Vanwege de stijgende productie liepen we tegen de grenzen aan met ons bedrijfspand in Augustinusga. Daarom is een groot deel van de productie per 1 september 2018 verhuisd naar een nieuwe locatie in Leeuwarden op het bedrijventerrein De Hemrik. Aan de Vestaweg 1 heeft Europrovyl een nieuw bedrijfspand met daarbij een nieuwe productiehal die ruimte biedt aan een compleet nieuw machinepark. Door deze investeringen kunnen wij nog  efficiënter produceren, groeit onze capaciteit en zal onze marktpositie aanzienlijk worden versterkt. Met deze verhuizing  kunnen wij onze ambities waarmaken en onze klanten nog beter bedienen.

 

1970-1980

1970

Oprichting Europrovyl

In september 1970 begon Europrovyl onder de naam Bouwindustrie Haitsma met de productie van kunststof kozijnen. Op de vestiging in Blauwverlaat wordt gepionierd in de ontwikkelingen van een compleet nieuw product.

1971

Europrovyl & Nobel Chemie

Op 11 februari 1971 sluit Europrovyl een 'Autoriserungs vertrag' met Nobel Chemie. Destijds leverancier van het profielsysteem Trocal. Daarmee wordt Europrovyl exclusief leverancier van Trocal profielen in Nederland.

1971

Eerste woning met kunststof kozijnen

In 1971 voorziet Europrovyl de eerste particuliere woningen in Nederland van kunststof kozijnen. Éen van deze villa’s bevat na 46 jaar nog altijd de Europrovyl kozijnen die in 1971 zijn geplaatst.

1973

Personeelsadvertentie

Een advertentie in 1973 omschrijft Europrovyl als een “jong en snelgroeiend bedrijf” actief in een “sektor met grote toekomst.” Die verwachting is 45 jaar later uitgekomen. Europrovyl is uitgegroeid tot een landelijke specialist in kunststof kozijnen.

1974

Duizenden kozijnen

De Leeuwarder Courant schrijft in 1974: “dit jaar alleen al installeerde Europrovyl in het Westen kozijnen en deuren in meer dan tweeduizend woningen.” Inmiddels is Europrovyl al 48 jaar specialist in fabricage, levering en montage van kunststof kozijnen.

1980

Nieuwe fabriek Augustinusga

Vanwege een forse toename in de orderportefeuille, wordt in 1980 een nieuwe fabriek gerealiseerd op de locatie te Blauwverlaat, Augustinusga.

1980

Mega order 1500 woningen

Een ‘mega-order’ voor Europrovyl in 1980. Levering van kunststof kozijnen voor 1500 woningen in Utrecht! Dit project gaf een enorme impuls aan nieuwbouwplannen en versnelde de groei. De grootste opdracht ooit met een orderomvang van Fl. 18.950.000,-

1981-1990

1981

Tijd van de typmachine

In 1981 was Europrovyl op zoek naar een typiste/telefoniste. Zij zou “na een inwerkperiode zelfstandig de telefoon bedienen.” 37 jaar later is de typemachine allang vervangen door een moderne computer, maar onze telefoniste is onvervangbaar.

1983

Voorgoed uit de zorgen

'Voorgoed uit de zorgen' stond boven onze advertentie in 1983. Toen kocht je een Renault 4 voor 14.545,- gulden. Nu, 35 jaar later is die auto afgeschreven en waarschijnlijk allang gesloopt. Veel door Europrovyl geleverde kunststof kozijnen nog niet.

1988

Innovatie Holland 100

Europrovyl staat voor innovatie. De kozijn-fabrikant was de ontwikkelaar van het Holland 100 verdiepte profielsysteem in Nederland. De vormgeving en de verhouding zijn sinds 1988 vrijwel ongewijzigd. Het profiel heeft zich na 30 jaar ruimschoots bewezen.

1989

Klantbelang staat voorop

In 1989 werd een Hoofd verkoop en Projecten gezocht. Iemand die vooral de klantbelangen intern moest behartigen. Er is sindsdien een hoop veranderd bij Europrovyl, maar de klant staat nog steeds centraal.